Rörmokare är ett klassiskt yrke, som det alltid kommer att finnas behov av. I en stor stad som Stockholm är behovet förstås extra stort med en stor mängd människor som förväntar sig en viss nivå av bekvämlighet i sina hem. Vatten som rinner av ordentligt och toaletter som går att spola problemfritt är krav som de allra flesta ställer.
Och det är där römokaren kommer in i bilden, även om yrket förstås är mycket bredare än så. Numera brukar namn använda titeln VVS-tekniker i stället och i det inbegrips en rad olika arbetsområden (mer om det längre ner).
Att vara rörmokare är även ett mycket givande yrke. Det är ett serviceyrke kort och gott så det är en stor fördel om man är en person som tycker om att arbeta med, och hjälpa, andra människor. Då får man mycket tillbaka när man är ute på fältet och hjälper någon med en akut läcka eller en påkostad badrumsrenovering.
Så, om detta verkar vara något för sig så kommer här några tips om hur du kan få jobb som rörmokare, eller VVS-tekniker i Stockholm.
Utbildningen
Det finns flera olika sätt att bli rörmokare. En vanlig väg är att man gå energiprogrammet på gymnasiet, men det finns även KY- och YH-utbildningar som man kan välja. Man måste även göra praktik i ett antal hundra timmar innan man kan bli en certifierad VVS-tekniker.
Har man inget läshuvud kan man istället välja att gå lärlingsvägen in i römokaryrket. Då krävs 8 500 lärlingstimmar som kompletteras med 16 veckors teoretisk utbildning.
Starta eget eller bli anställd
Vilket är då bäst – att starta en egen rörmokarfirma eller att hitta en anställning någonstans? Det finns redan många rörmokare i Stockholm, här är ett exempel, och när man är ny i yrket är det nog bästa tipset att söka sig till någon av dessa. Försök hitta en som verkar seriös och med personer som du skulle trivas att arbeta tillsammans med. När du sedan etablerat dig i branschen och skaffat dig den nödvändiga erfarenheten kan du börja fundera på att öppna eget.
Vill du jobba med jour?
Som ny i branschen kan man kanske inte välja och vraka bland uppdragen, men på längre sikt kan det vara läge på att fundera över om man vill vara en jourrörmokare eller inte. Vissa gillar stressen och pulsen som följer med akuta ärenden som spruckna rör och översvämningar där man är snabbt är på plats och räddar tillvaron för den som drabbats. Andra föredrar att jobba i lugnare takt med mer långsiktiga renoveringar där den verkliga yrkesskickligheten kommer in i bilden.
Jobba inte svart!
Detta är kanske det viktigaste rådet vi har att ge. Svartjobb har en tendens att skapa problem, både för den som utför dem och för beställaren. Konflikter blir mycket svårlösta och skulle något gå fel när man jobbar svart gäller sällan försäkringar. Och det är en situation man definitivt inte vill hamna i. Dessutom är det förstås straffbart att jobba svart och det kan leda till stora skattesmällar om man blir upptäckt.
Tack vare ROT-avdraget finns det heller ingen anledning att jobba svart längre. Man kan erbjuda sina tjänster till rimliga priser i alla fall.
Låter rörmokaryrket som något för dig? Ta chansen och prova på det – vi tror inte att du kommer att ångra dig.