Att tvätta stora kläder

Är det någon skillnad på att tvätta stora kläder till skillnad mot andra? Nej, egentligen inte. Det som är viktigt vid all tvätt är att man följer tvättråden. Man ska till exempel absolut inte tvätta kläderna i en varmare temperatur än vad tvättråden föreskriver. De flesta t-shirts tvättas vanligtvis i 40 grader, då kan man tvätta dem i 30 grader men helst inte i 60 grader och så vidare. Rent generellt ska man också tänka på att centrifugera kläderna ordentligt eftersom det hjälper kläderna att torka. Man bör även alltid hänga upp och räta ut kläderna direkt när tvättmaskinen är klar. Kläder som ligger kvar i tvättmaskinen blir snabbt skrynklig och risken finns att de börjar lukta illa.

En viktig sak att tänka på när man köper kläder är att de bör vara av god kvalitet. Kvaliteten på kläderna har nämligen en inverkan på hur kläderna påverkas av tvätten. Därför kan det vara en god idé att köpa sina kläder från varumärken som är kända för att ha god kvalitet på sina kläder. På detta sätt är det lättare att undvika att kläder krymper, missfärgas, tappar elasticitet osv. under tvätt.

Att sträcka ut kläderna är dock alltid viktigt och det ska man göra efter varje tvätt, speciellt jeans. Man kan också låta kläderna dropptorka men det gäller då också att kläderna dropptorkar relativt snabbt då de annars kan börja lukta unket. Har man tillgång till torktumlare kan det vara en fördel att torktumla, man brukar då inte behöva stryka kläderna efteråt men det kan vara viktigt att veta att många kläder inte tål torktumling. En del kläder tål inte heller strykning men då tål de oftast inte torktumling heller. Rockar och andra lite finare kläder behöver ofta tvättas i kemtvätt för att de ska behålla sina goda kvalitet. Då ska man inte mixtra och slänga dem i en tvättmaskin. Det finns nämligen material som förstörs helt av att tvättas med varmt vatten.

Det viktigaste när man tvättar kläder är att följa de tvättråd som står i kläderna. Är det bra kvalitet på kläderna bör det vara riskfritt att tvätta så länge du följer de instruktioner som medföljer.

Det är många som gör små misstag varje gång de tvättar och Expressen har listat de absolut vanligaste misstagen vi gör och hur vi kan unvika dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *