Hur rengörs kakel?

Tiden där kakel endast användes i kök och badrum är förbi. Idag är möjligheterna oändligt många när det kommer till smarta och designmässiga lösningar med hjälp av materialet. Varför inte slänga in lite fin mosaik i vardagsrummet eller på kontoret? Utbudet är stort – speciellt om du köper kakel i Stockholm eller annan större stad. Precis som alla andra material som används i hemmet kräver kakel också rengöring. Olika typer av kakel har olika underhållskrav. Men hur ska man sköta kakel på bästa sätt?

Väggrengöring

Oftast hittas kakel på väggarna och i våtutrymmen som kök och badrum, som är de vanligaste ställena att hitta kakel på, är det vanligt med att kalkavsättningar och fläckar uppstår på kaklet efter en tid.  Detta är speciellt vanligt i länder där kalkhalten i vattnet är hög. Dessa fläckar är dock lätta att bli av med. Det enda som krävs är att torka av ytan med en blandning av vatten och rengöringsmedel som har en medelstark surhet, alltså ett pH-värde mellan två och fem på skalan.

Innan en sådan våttorkning kan påbörjas är det dock viktigt att fogarna mättas med vatten. Görs inte detta kan det sura rengöringsvattnet tränga in i dessa och lösa upp fogmassan. När rentorkningen är klar är det också viktigt att ordentligt torka av ytan med vatten.

Golv kan vara knepiga

Kalkfläckar kan även uppstå på golv. Då gäller samma rengöringsmetod som nämnt ovan. Det som är viktigare när det gäller golv är att fogarna uppmärksammas ännu mer. Vattnet kan inte rinna av dessa på samma sätt som på väggarna, eftersom golvet är horisontellt.

Det finns ett annat potentiellt problem med golvrengöring. Om det blivit så att golvet inte torkats av ordentligt och rengjorts noga efter installering, kan en tunn slöja av gammal fogmassa bli kvar. Denna lägger sig som ett täcke över kaklet och är inte alltid lätt att se från början. Det vanligaste är att denna slöja upptäcks efter några månader. Det som händer är att slöjan förhindrar ordentlig rengöring av kaklet. Smuts som finns där löses upp, men det blir kvar på golvet och sprider istället ut sig och fortsätter bygga på fogmasseslöjan. Detta kommer fortsätta tills det att ett lager av gammal smuts lagt sig som ett nytt täcke ovanpå det gamla.

Upprepning och avsköljning

Dock går även detta problem att lösa med hyfsat enkla medel. Det enda negativa är att det kanske måste göras i flera omgångar, beroende på hur mycket smuts och gammal fogmassa som finns kvar. Det första som måste göras är att rengöra golvet med grovrengöringsmedel och vatten. Som sagt kan detta steg behöva upprepas ett flertal gånger för att få kaklet rent.

När detta är klart är det dags för nästa steg, vilket är ytterligare rengöring med vatten och rengöringsmedel. Denna gång ska dock rengöringsmedlet vara medelstarkt surt. Även detta kan behöva göras fler än en gång. Det är viktigt att skölja av med rikligt med vatten både efter första och andra steget. Om det första steget hoppas över kommer inte smutsen kunna lösas upp, och istället finns det en risk för att det sura rengöringsmedlet, tränger in i fogarna och löser upp fogmassan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *