Så förbereder du ditt fritidshus inför vintern

Som ägare till ett fritidshus finns mycket att tänka på – även när semestertiderna är över och höst och kyla börjar krypa sig allt närmare inpå knuten. För att inte riskera till exempel fukt- eller frysskador under vinterhalvåret är det viktigt att vidta vissa åtgärder, så som att stänga av vattnet och se till att ha i gång lite underhållsvärme.

Stäng av vattnet

Med kyla kommer även risk för frysskador – främst på rör och ledningar. Om ett rör skulle frysa sönder kan det leda till stora skador och det är därför bra att stänga av huvudvattenkranen i ett fritidshus inför vintern. Tänk även på att:

  • Tömma varmvattenberedaren
  • Låta alla kranar stå öppna
  • Spola ur toalettstolen

Det finns även så kallade antifrysmedel som kan hällas i vattenlåsen för att minimera risken för skador.

Fundera över uppvärmningen

I ett fritidshus med hög standard, med bekvämligheter som tvättmaskin, diskmaskin och vattenburen värme, kan det vara nödvändigt att ha i gång lite underhållsvärme även om huset inte ska användas. Här är det viktigt att kolla vad försäkringsbolaget säger – deras aktsamhetskrav när det gäller just värme är ofta 15 grader.

Även i ett fritidshus med lägre standard kan det vara värt att överväga att ha en viss underhållsvärme i gång för att undvika fukt. Temperaturskillnaderna kan leda till kondens och det kan vara dumt att chansa.

Kontrollera taket

Höst och vinter innebär mycket nederbörd i olika former och när det börjar bli dags att lämna ditt fritidshus för säsongen är det alltid bra att göra en kontroll på taket. Kolla efter synliga skador och annat avvikande – och glöm inte att rensa ur hängrännorna så att vattnet kan rinna av på ett säkert sätt, utan att skada byggnaden.

Övriga vinterförberedelser för fritidshus

Förutom dom stora åtgärderna med värme och vatten finns även flera små åtgärder att vidta när det är dags att stänga fritidshuset inför vintern. En är att ta ett varv runt tomten och plocka in utemöbler, leksaker, krukor och annat som kan riskera att blåsa i väg eller skadas av snön.

Töm skafferiet och andra matförråd för att minska risken för råttbesök. Töm och stäng och kyl och frys och se till att dörrarna står lite på glänt, för att undvika unken lukt. Är det inte allt för långt att åka kan det sedan vara värt att planera in ett eller ett par besök under vinterhalvåret, bara för att ”titta till”.