Tips och råd gällande linoljefärg

Linoljefärg är en färg som kan vara lite känslig och därför kan det behövas lite försiktighet och kunskap innan man målar. Jag kommer nämna lite tips och råd som kommer göra att det underlättar för dig när du ska måla med linoljefärg. Om du ska måla med linoljefärg inomhus är det viktigt att tänka på att du målar ett jämt, tunt och fint lager färg på ytan. Då linoljefärg tar lite längre tid än vanlig färg att torka så är det viktigt att tänka på det. Fråga gärna där du köper din färg om specifika torktider på deras färger.

Vilken färg ska jag använda

Om du ska måla en yta som redan varit målat med någon annan färg så ska jag nu förklara hur du vet om du ska använda linoljefärg eller annan sort färg. För att veta vilken färg du ska ha behöver du känna och titta hur färgen som redan sitter där ser ut. Om du ser mindre hårda färgflagor och krackeleringar då är det självklart att du ska använda linoljefärg. Är det stora segare och hårdare så ska du använda plast-, akrylat- eller någon annan oljefärg än linoljefärg.

Ska du måla en yta som är helt obehandlad? Då behövs det lite förbehandling innan du målar med linoljefärg. Gör rent ytan från smuts och damm, detta görs enkelt med en borste. Finns det ytmögel eller algangrepp så måste du få bort det innan du börjar måla. Är ytan redan målad så tvättar du rent den med målartvätt som du sköljer av noga. Efter du gjort det så tar du fram din färgskrapa och skrapar bort den gamla målarfärgen så din nya färg har något att fästa i. Nu över till grundning och strykning.  Ska du måla med ljusa kulörer är det viktigt att grunda tunt med färg. När du sedan ska börja måla med linoljefärgen ska du måla så tunt som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *