Trendiga kläder nu och då

Människan har sedan mycket långt tillbaka i tiden skyddat sin kropp på något vis. Urmänniskan hade djurhudar och päls draperat främst mot kyla. I de varmare länderna var detta inte nödvändigt. När man på dessa platser började med höftskynken och den typen av skylande plagg är inte enkelt att fastställa. Men ihop med både varmare och enklare skydd hörde utsmyckningar av olika slag. Kanske är det dessa symboler som senare förde fram till ett modetänkande vad kläder beträffar. Kungligheter och människor vid hovet och vad som motsvarar adeln världen över klädde sig på ett utstuderat sätt. Detta kan nog kallas mode eftersom man med klädseln ville uttrycka sin makt eller rikedom. Men riktig modemässighet kan troligen bestämmas först från 1400-talet. Sedan följde dessa klädesregler ungefär samma stil ett par århundraden. Större svängningar i trender för kläder kom först i slutet av 1700-talet.

Gångbar overall
Skall vi tala om vårt sätt att definiera modernt mode måste vi nog ta oss fram till 1900-talet och stora kliv i denna utveckling började först på allvar efter andra världskriget. Herrmodet var mycket konservativt ända fram till 1960-talet. För välväxta män innebar det nya steget att klädernas utseende kunde modifieras så att kroppsformerna inte blev så tydliga. Från denna tid kunde karlar klä sig i kavaj och var inte bundna av kostymen i mer vardagliga situationer. Arbetarklassen hade enklare rockar och byxor eller overall. Overallen kom redan efter första världskriget men inte förrän på 1980-talet blev det mode i detta plagg. Kanske var det April O’Neil i Teenage Mutant Ninja Turtles som inspirerat till detta.

Kvinnor som föregångare
Måhända var det damernas byxdressar som influerade till snyggare overaller för män. Stora karlar har alltid passat bra i overall, men den är kanske bara gångbar i arbets- och vardagssammanhang. Dagens trender för stora män varierar från säsong till säsong och håller man utkik i butikerna kan man garanteras att alltid vara uppdaterad till det senaste modet. Numer är i stort sett alla kläder mode, allt kommer och går och kommer tillbaka. Frågan är om det längre finns något mode som är helt passé?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *