Krav på assistansanordnare i Bohuslän

Alla assistansanordnare i Bohuslän och även i resten av Sverige behöver ha tillstånd för att kunna få bedriva verksamheten. Den som utformar tillstånden för assistansanordnare i Bohuslän är myndigheten IVO som står för Inspektionen för vård och omsorg, och det är också till dem man ansöker om tillstånd.

Syftet med att alla assistansanordnare i Bohuslän och resten av landet behöver ha tillstånd för sin verksamhet är att det ska säkra kvaliteten i den personliga assistansen men också förbättra förutsättningarna för tillsyn i verksamheterna.

Om man är en ny assistansanordnare i Bohuslän

Man kan tyvärr inte starta upp sin verksamhet inom personlig assistans om man inte har fått svar på sin ansökan om tillstånd från IVO. Man måste givetvis också ha fått ett godkänt svar på ansökan, det vill säga att man erhållit ett tillstånd.

För att man ska kunna erhålla ett tillstånd från IVO för att bedriva personlig assistans krävs det att ägare och ledning hos assistansanordnaren i Bohuslän har tillräcklig erfarenhet och kompetens om de krav som finns enligt LSS och annan lagstiftning som är relevant. Detta är faktiskt den vanligaste orsaken till varför assistansanordnare i Bohuslän och resten av Sverige får avslag på sin ansökan om tillstånd. IVO kommer också att göra en lämplighetsprövning för till exempel ägare och ledning. Även andra fysiska personer som har stort inflytande över verksamheten kommer att genomgå denna prövning.

Undantag från krav på tillstånd

Om man själv anställer sina personliga assistenter och inte har ett assistansbolag eller kooperativ, behöver man dock inte ha tillstånd för att sköta den egna assistansen. Detta gäller också om man är egen arbetsgivare och anställer personliga assistenter för sitt eget barn. Även om man undantas från krav på tillstånd från IVO har man fortfarande en viss skyldighet. Det innebär att man måste anmäla till IVO att man har detta sorts upplägg av personlig assistans. Man får dock inget beslut eller ens bekräftelse på att man har anmält det, utan så fort man gjort anmälan så anses man ha uppfyllt sin anmälningsskyldighet gentemot IVO. Det innebär också att IVO inte gör någon enskild prövning av dessa inkomna anmälningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *