Saker som är lätt glöms bort när man ska köpa cykel

Saker som är lätt glöms bort när man ska köpa cykel

Att du behöver ha en bekväm cykel med en cykelram som passar dig och ditt sätt att cykla är lika självklart som att du behöver en väl fungerande drivlina. Men det finns fler saker som du bör tänka på när du ska köpa cykel, men som kanske inte är lika uppenbara när du står i butiken och väljer mellan olika modeller. Ta gärna en titt på nedanstående lista över cykeldelar som du bör titta närmare på innan du gör ditt val.

Hjul

Valet av hjul till din cykel kommer göra en stor skillnad – inte bara för priset på din cykel utan även för komforten. Många cykeltillverkare producerar cyklar som levereras med hjul som de antingen har tillverkat själva eller införskaffat via samarbeten med andra tillverkare. Detta leder till att priset hålls nere, men i samma veva tummar man på kvaliteten på cykeln. När du ska köpa cykel är det därför viktigt att du tänker på att bra hjul inte bara förbättrar komforten, utan även kan få din cykel att färdas snabbare.

Om den cykel du funderar på att köpa inte har hjul som du riktigt gillar, kan du med fördel fråga en säljare huruvida det är möjligt att byta ut eller uppgradera hjulen. Det är viktigt att komma ihåg att cykelbutiker har till uppgift att sälja cyklar, så om de tror att du kommer köpa en cykel om butiken anstränger sig lite, kommer de sannolikt att göra just detta. Allt du behöver göra är att fråga.

Växlar

Antalet växlar och vilken slags växling som medföljer din cykel kan göra stor skillnad för vilken cykel du bör köpa. Om du tror att du kommer spendera en hel del tid i backar, bör du förmodligen köpa en cykel med många växlar, då detta gör backarna enklare att hantera.

Det finns dock två nackdelar med ett större antal växlar. För det första behöver du betala med för en cykel med fler växlar, och för det andra behöver växlarna underhållas. Om du istället tror att du kommer färdas främst på plana underlag med din cykel, bör du därför överväga att välja en cykel med ett färre antal växlar.

Faktorer som hjul och växlar är lätt att glömma när man ska köpa cykel, men det är samtidigt två viktiga förutsättningar för ett lyckat köp som du inte bör bortse från!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *